Att ta ut lön som egenföretagare

Lär dig hur du maximerar din lön, bygger kapital och säkrar din framtid som egenföretagare med rätt strategier och planering.

Smartare ekonomi för företagare – råd från vår expert

Som företagare är du expert på din bransch, men hur väl hanterar du din egen ekonomi? Många egenföretagare fokuserar helt på verksamheten och glömmer att optimera sin egen lön, planera för framtiden och skydda sig själva mot ekonomiska överraskningar. Med egenföretagare menar vi här dig som driver enskild firma, handelsbolag och aktiebolag men inte har några anställda. Angela Holm Verzola, företagsrådgivare på Handelsbanken går igenom strategier för att ta ut rätt lön, bygga kapital, planera för pension och hantera företagets ekonomi genom olika faser.

Ta ut rätt lön utifrån företagets ekonomi

 - En av de största utmaningarna för egenföretagare är att ta ut rätt lön. Att balansera en rättvis lön och företagets ekonomiska behov kan vara knepigt, säger Angela. Det handlar om att skapa en stabil inkomst utan att riskera företagets framtida överlevnad.

 - Börja med att du ser över företagets kassaflöde och vinstmarginaler innan du bestämmer hur mycket du kan ta ut i lön, säger Angela. Det är lätt att lockas att ta ut en hög lön i början men det kan skada företagets likviditet på lång sikt. Överväg istället olika metoder för löneuttag fortsätter Angela. Att periodisera sin lön kan vara ett smart drag. Genom att ta ut en fast grundlön och sedan komplettera med utdelningar eller bonusar under goda perioder får du flexibilitet och stabilitet i din ekonomi.

- Ibland kan det även vara fördelaktigt att ta ut utdelning istället för lön, beroende på företagets juridiska form och aktuella skatteregler. Ta alltid hjälp av en ekonomisk rådgivare för att avgöra vad som är mest gynnsamt i just ditt fall, råder Angela.

Bygg upp kapital 

- Att bygga kapital är avgörande för att säkra din framtid som egenföretagare. Det handlar om mer än att spara – det är att skapa en buffert för oväntade utgifter och långsiktiga mål. Börja med en spartrappa: först en buffert på tre till sex månaders levnadskostnader, sedan för pension och framtida investeringar. Glöm inte att tidigt börja pensionsspara, även med små summor. En buffert skyddar dig mot företagets svängningar och täcker både personliga och företagskostnader under tuffa tider säger Angela.

En kvinna skriver på en tavla
Börja med att du ser över företagets kassaflöde och vinstmarginaler innan du bestämmer hur mycket du kan ta ut i lön.

Hantera företagets ekonomi genom olika faser

- Företaget går igenom olika faser – startfas, tillväxtfas och mognadsfas – och hanteringen av ekonomin måste anpassas därefter, säger Angela. 

- I startfasen behöver man prioritera tillväxt och hålla kostnaderna nere, men i tillväxtfasen, när vinsterna stabiliseras då kan man börja öka sin lön och fokusera på pensionssparande och kapitaluppbyggnad säger Angela. 

Sedan i mognadsfasen, då företaget har stabiliserats, kan man optimera för långsiktig hållbarhet. Det vill säga diversifiera dina investeringar och bygg en stark buffert.

Undvik ekonomiska överraskningar

Sammanfattningsvis säger Angela att det är viktigt, för att säkra framtiden som egenföretagare att planera och hantera både företaget och den privata ekonomi med noggrannhet. Här är några tips:

  • Ha en långsiktig plan: Se till att du har en plan för hur du ska bygga kapital, och skydda både dig själv och företaget mot oväntade utgifter.
  • Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare för att få en helhetsbild av din ekonomi. De kan hjälpa dig att optimera löneuttag, pension och investeringar.
  • Skaffa Se över ditt försäkringsskydd, både som företagare och privatperson. Liv- och sjukförsäkringar kan vara avgörande om något oväntat skulle hända och du behöver en inkomst trots att du inte kan arbeta.
Angela Holm Verzola
Angela Holm Verzola, företagsrådgivare i Handelsbanken

Så tar du ut lön – enskild firma vs aktiebolag

Ta ut lön i enskild firma

I enskild firma gör du egna uttag istället för traditionell lön, vilket innebär att du flyttar pengar från företagskontot till ditt privata konto. Uttaget påverkar inte företagets resultat men minskar likvida medel. Du betalar egenavgifter och inkomstskatt på firmans överskott, inte själva uttaget. Det är viktigt att betala preliminärskatt och sätta undan pengar för eventuella skatteinbetalningar vid årets slut. Många företagare gör regelbundna uttag varje månad för att förenkla privatekonomin.

Hur mycket lön kan jag ta ut i enskild firma?

Så länge du har ett överskott kan du ta ut hur mycket du vill, men det är klokt att inte maximera uttagen för att undvika stora skattebetalningar senare. Eftersom intäkterna ofta varierar är det bra att bygga upp en buffert och överväga en inkomstförsäkring som skydd under svagare perioder.

Ta ut lön i aktiebolag

I aktiebolag kan du ta ut pengar som lön eller utdelning. Lön ger sociala förmåner som pension och sjukpenning, medan utdelning beskattas lägre. En vanlig strategi är att ta ut en lön strax under gränsen för statlig inkomstskatt (ca 550 000 kr) och använda utdelning för resterande överskott. På så sätt maximerar du både pensionsavsättningar och SGI (sjukpenninggrundande inkomst) samtidigt som du håller skatten nere.

Kombinera gärna lön och utdelning. Ta ut lön upp till gränsen för statlig inkomstskatt och använd utdelning som ett skattefördelaktigt komplement.

Tips för att planera löneuttaget

- Ta ut en lön som ger dig trygghet vid sjukdom eller föräldraledighet.
- Håll dig under gränsen för statlig inkomstskatt om möjligt.
- Använd utdelning som ett komplement efter att du tagit ut tillräcklig lön.

Checklista – Så ordnar du en trygg ekonomi

  1. Skapa en för oförutsedda utgifter – både privat för ditt företag.
  2. Börja tidigt – små summor kan växa över tid.
  3. Ha en tydlig spartrappa för olika faser i livet och företaget.
  4. Optimera din lön – ta ut rätt belopp i förhållande till företagets vinst och tillväxt.
  5. Investera inte bara i företaget utan också utanför det, för att minska risken.

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

En skylt som visar siffran sju

7 myter om spara och placera

Felaktiga uppfattningar om sparande och placeringar hindrar företag från att växa. Vi slår hål på 7 vanliga myter som många företagare tror på. 

Flera personer skapar en investeringsplan

Ta första steget mot en bättre placering

Har ditt företag överskott? Undvik att låta pengarna ligga stilla och placera smart och låt kapitalet växa med hjälp av våra experttips och rådgivning.
Två ägare av en restaurang

Skatteavdraget du inte vill missa

Se expertens tips om hur du som företagare kan tänka kring lön och utdelning. Samt hur du får maximal avsättning till allmän pension.