Ja, det finns många felaktiga antaganden som hindrar företagare från att fatta bra beslut kring sparande och placeringar. Oavsett om det handlar om att växa företagets kapital eller trygga en framtida buffert, är det ofta osäkerhet och missuppfattningar som sätter käppar i hjulet. Det är dags att slå hål på några av de vanligaste myterna. Martin Molin, företagsrådgivare på Handelsbanken har hört de flesta myterna.
1: Man behöver ett stort kapital
– Många tror att man måste ha ett stort startkapital för att det ska vara värt att placera pengar, men det stämmer inte. Faktum är att det finns placeringar för alla nivåer, även för små och medelstora företag, säger Martin.
Med rätt rådgivning kan man hitta lösningar som passar företagets storlek och mål, oavsett kapitalets storlek. Det viktiga är att börja i tid – små summor kan växa betydligt över tid med ränta-på-ränta-effekten.
2: Det är inte värt att placera på kort sikt
Det är lätt att tro att placeringar bara lönar sig på lång sikt, men det finns många kortsiktiga alternativ som kan vara lönsamma för företag. Det handlar om att välja rätt placeringsstrategi för den tidshorisont du har. Det finns fonder och sparkonton som ger avkastning även på kortare sikt, utan att du behöver låsa upp företagets kapital för länge.
3: Placeringar är svåra och komplexa
– Ja, placeringar kan kännas överväldigande och komplicerade, men de behöver inte vara det, menar Martin. Med professionell rådgivning och rätt verktyg kan placeringar bli en enkel och smidig del av företagets ekonomi. Hos Handelsbanken kan du få rådgivning kring placeringar och vi skräddarsyr lösningar som passar dig och ditt företag, vilket gör att du inte behöver ha djup kunskap för att göra smarta val.
4: Endast VD får fatta beslut om placeringar
Beslut om placeringar behöver inte ligga enbart på företagets VD eller ägare. Tvärtom är det ofta klokt att fler inom ledningen är involverade i strategiska finansiella beslut. Det kan finnas värdefulla perspektiv och expertis hos andra medarbetare, exempelvis inom ekonomiavdelningen, som kan bidra till att skapa en bredare och bättre grund för beslutsfattande.
5: Vi har inte råd att riskera företagets pengar
Det stämmer att risken ökar om du investerar dina pengar i stället för att spara på ett bankkonto, men det finns många missuppfattningar att alla placeringar är riskfyllda. Faktum är att du kan välja hur stor risk du vill ta. Det finns en mängd olika placeringsalternativ, från låg risk till högre risknivåer, beroende på företagets risktolerans. Det viktigaste är att du är medveten om vilken risknivå du har valt och att du hanterar riskerna på ett bra sätt, så att du kan vara lugn.
6: Placeringar gör deklarationen svårare
Visst kräver placeringar en viss rapportering i bokföringen och deklarationen, men i många placeringslösningar sköts det med automatik. Din bank kan ofta hjälpa till med att ta fram tydliga rapporter för bokföring och deklaration, vilket gör det minst lika smidigt som att hantera vanliga sparkonton. Dessutom får du bättre potential för avkastning jämfört med ett konto som knappt matchar inflationen.
7: Placeringar är bara för stora företag
För att sammanfatta säger Martin Molin att det finns många myter som skapar osäkerhet kring sparande och placeringar för företag. Men genom att slå hål på dessa missuppfattningar kan företagare få en bättre förståelse för hur de kan få sitt kapital att växa.
Med rätt rådgivning och en anpassad placeringsplan kan företag i alla storlekar dra nytta av fördelarna med att investera sina pengar på ett smartare sätt.