Köpa nyproduktion - så fungerar det

Att köpa nyproducerat skiljer sig från att köpa en äldre bostad. Få koll på hur det funkar steg för steg, från intresseanmälan till tillträdet!

9 viktiga steg vid köp av nyproduktion

Att köpa en lägenhet eller ett hus som är nyproducerat skiljer sig på flera sätt från att köpa en äldre bostad. Här sammanfattar vi de viktigaste stegen på vägen mot din nya bostad. 

1. Gå igenom din ekonomi

Innan du börjar leta efter en ny bostad behöver du räkna ut hur mycket du har råd med. Sedan kan du börja leta efter lämpliga objekt som passar dig och din ekonomi. Använd gärna vår bolånekalkyl för att räkna på hur mycket ett bolån kommer att kosta dig i månaden. Ta gärna höjd för eventuella räntehöjningar när du räknar på hur mycket du har råd att låna till din nya bostad. 

2. Intresseanmälan

Har du hittat ditt drömboende? Då är det dags att göra en intresseanmälan. Det kan vara bra att vara ute i god tid. Hos vissa byggbolag får de som anmäler sig först också vara med att välja bostad först, vilket kan vara fördelaktigt. Ofta görs intresseanmälan på byggbolagets webbplats ett tag innan säljstarten. På webbplatsen hittar du också all information du behöver om byggprojektet och området. Din intresseanmälan är inte juridiskt bindande. Du förbinder dig inte till att köpa bostaden när du skickar in en intresseanmälan.

3. Köpanmälan

Har du tidigare gjort en intresseanmälan om att köpa en bostad i nyproduktion så kommer bostadsbolaget att höra av sig till dig när det börjar dra ihop sig mot säljstart. Om du fortfarande är intresserad av en bostad i det aktuella projektet är det nu dags att göra en köpanmälan. Kom ihåg att du behöver säkra ett lånelöfte hos banken innan du kan lämna in en köpanmälan till byggbolaget.

 - Handelsbanken.se
Bra att veta? Om du betalar en bokningsavgift kommer ditt totalbelopp för bostaden minska med motsvarande belopp som bokningsavgiften när du slutför affären.

4. Dags att skriva bokningsavtal 

Nästa steg är att skriva under ett bokningsavtal. I samband med detta kan du även behöva betala en bokningsavgift. Hur mycket du betalar i bokningsavgift skiljer sig mellan olika aktörer och det är inte alla byggbolag som alls tar ut en avgift. Tänk på att bokningsavtalet är bindande! Om du ångrar dig och bryter avtalet kan du bli skadeståndsskyldig och bli av med hela eller delar av den betalda bokningsavgiften. 

5. Förhandsavtal och förskottsbetalning

Vid det här skedet i processen har en bostadsrättsförening bildats. Nu kan du, i vissa fall, behöva skriva under ett förhandsavtal om att köpa den nyproducerade bostaden. Ibland hoppar man dock över det här steget och tecknar ett upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen istället. När du skriver under förhandsavtalet förbinder du dig slutgiltigt att köpa bostaden. Nu kan du även behöva betala ett belopp i förskott. Den eventuella förskottsbetalningen räknas som en del av handpenningen och kommer att dras av från totalsumman du ska betala när du slutför köpet. Om det gått ett tag sedan du ansökte och fick ditt lånelöfte kan du behöva förnya det nu. Ett lånelöfte gäller i de flesta fall i maximalt sex månader. 

6. Tillval och anpassning av din nya bostad

I det här skedet är ett visst antal bostäder i nyproduktionsprojektet redan sålda och byggbolaget kommer nu att dra igång själva byggandet. I många fall är det nu möjligt att göra personliga tillval och vara med och anpassa materialval och inredningsdetaljer.
Handelsbanken.se
Kom ihåg att ditt lånelöfte inte är en garanti för att du kan låna pengar! Innan du betalar handpenningen bör du kontakta oss så vi kan ge en slutgiltig kreditprövning och förbereda ditt bolån.

7. Betala handpenning och teckna upplåtelseavtal

Några månader innan tillträdet kommer byggbolaget eller din mäklare att höra av sig till dig. Nu skriver du under ett upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen och betalar handpenningen, ofta 10 procent av bostadens pris. Har du betalat något i förskott kommer detta belopp att räknas av från handpenningen. Innan du skriver under upplåtelseavtalet är det viktigt att du kontaktar oss på banken. 

8. Slutbesiktning

Nu är det bara några veckor kvar innan du kan flytta in i din nya bostad. Den nyproducerade bostaden är nu färdigställd och det är dags för slutbesiktning. Det är alltid klokt att vara med vid slutbesiktningen så att du kan säkerställa att dina tillval, materialval och önskemål kring inredning blivit rätt. 

9. Betalning och tillträde

I samband med tillträdet till din nya bostad är det dags att göra slutbetalningen. Nu ska även eventuella tillval betalas. Innan slutbetalningen är det viktigt att du kontaktar oss så att vi kan diskutera detaljerna kring ditt bolån. Till exempel hur du vill dela upp ditt bolån, om du vill binda räntan och i så fall hur länge samt hur mycket du vill amortera på ditt bostadslån. Nu görs även en värdering av bostaden. När slutbetalningen är klar återstår bara själva tillträdet. På tillträdesdagen får du nycklarna i handen och blir officiellt ägare till din nya bostad.

Tänk på det här när du köper nyproduktion!

Fördelar vid köp av nybyggd bostadsrätt

  • Du får en splitterny bostad som ingen annan bott i förut. Inget slitage, utan nya, fräscha materialval. Allt i lägenheten kommer att vara skinande nytt. 

  • Du får egna möjligheter att vara med och anpassa ditt boende. När du köper en nyproducerad bostadsrätt kan du ofta välja färger samt köks- och badrumsutrustning och andra tillval.

  • Nyproducerade lägenheter säljs för ett fast pris vilket av många ses som en fördel. Du slipper oroa dig för att priset ska dra iväg vid en budgivning.

  • Du behöver inte ordna med en egen besiktning av bostaden utan det ingår i byggbolagets entreprenadlösning.

Nackdelar vid köp av nybyggd bostadsrätt

  • Du får räkna med ett ganska högt pris. Köpesumman för en bostad i nyproduktion ligger oftast en bra bit högre än vad den gör för äldre bostadsrätter

  • Du får ofta räkna med en högre föreningsavgift när du köper en nyproducerad bostadsrätt. Anledningen är främst att bostadsrättsföreningar i nyproducerade fastigheter har en förhållandevis hög skuldsättning, då de ännu inte hunnit armortera ned sina lån. Det är därför klokt att se hur den ekonomiska planen hanterar eventuella räntehöjningar. Finns det inget utrymme för ökade kostnader är risken stor att föreningen tvingas höja avgifterna längre fram.

  • Det kan vara en del byggjobb kvar i området när man flyttar in. Det är inte omöjligt att du får stå ut med viss oreda och oväsen ett tag framöver, i värsta fall i flera år. 

  • Du behöver ha en större marginal då värdet på bostaden kan sjunka från bokningen fram till tillträdet och därmed sänka det belopp du kan belåna.

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

Person kontrollerar uppgifter på datorskärm

Varför överlåtelseavtal?

Vid köp av bostadsrätt.

Kvinna tittar på sin mobiltelefon

Lär dig om medlåntagare

Hur fungerar det?

 - Handelsbanken.se

Ska ni flytta ihop?

Om att bli sambo.