1. Privat
  2. /
  3. Lån
  4. /
  5. Bolån
  6. /
  7. Så fungerar bolån

Så fungerar bolån

Lånelöfte, kontantinsats och överbryggningslån. Och hur fungerar egentligen amorteringskravet? När du ska köpa bostad eller låna mer för till exempel renovering finns det saker som är bra att tänka på.
Kök i lantlig stil med färska kryddor på köksbänken.

Hur mycket kan jag låna?

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Marknadsvärdet är ofta detsamma som bostadens pris när du köper den. Det innebär att du behöver betala minst 15 procent i kontantinsats. Kontantinsatsen är det du betalar själv när du köper en bostad. För att få en uppfattning om hur mycket du kan låna finns det några saker att räkna på:  

Gör en bokalkyl

Du kan börja med att göra en bokalkyl. Där fyller du i hur mycket du tänkt köpa för och hur stor kontantinsats du har. Fyll även i avgift till en bostadsrättsförening och driftkostnader. Då får veta vad ditt framtida boende kan kosta.

Om räntorna går upp

Det är viktigt att veta hur boendekostnaden påverkas om räntorna skulle stiga. Se vad som händer om räntorna stiger med en eller flera procent i boräntekalkylen. Då kan du jämföra din nuvarande räntekostnad med vad kostnaden blir om räntan går upp eller ned.


Ansök om lånelöfte

Ett lånelöfte

När det är dags att leta efter en bostad behöver du först få ett lånelöfte från banken. Med ett lånelöfte vet du hur mycket du kan låna när rätt bostad dyker upp, utan att behöva fylla i uppgifter om ett specifikt objekt. Då är du redo att vara med i en eventuell budgivning.

Lånelöftet gäller i sex månader. Har du inte hittat en bostad under den tiden kan du ansöka om att förlänga lånelöftet. När du har hittat en bostad du vill köpa behöver den först godkännas av banken.

Flytta ditt bolån till Handelsbanken

Om du redan har köpt en bostad eller om du vill flytta dina befintliga bolån till Handelsbanken kan du fylla i en ansökan om bolån direkt. 

Där fyller du i all information om den specifika bostaden tillsammans med uppgifter om din ekonomi.


Mer om bolån

Ränta

Ränta är en kostnad för att få låna pengar av banken. När du tar ett bolån kan du välja att binda räntan från tre månader upp till tio år. Om du binder räntan för ditt bolån har du samma ränta under hela tidsperioden och du vet exakt vad räntekostnaden blir varje månad. 

Du kan välja att dela upp ditt bolån på olika bindningstider. Då behöver du inte binda om hela lånet samtidigt, till exempel i ett läge då boräntorna är höga.

Amortering

Att amortera på ditt bolån innebär att du betalar av på ditt lån. En fördel med att amortera är att i takt med att din skuld minskar sjunker även din räntekostnad. 

Amorteringskrav
Läs mer om hur amorteringskravet kan påverka dig och din ekonomi.

Bygga nytt

När du ska bygga nytt eller bygga om kan du finansiera det med något som kallas byggnadskreditiv. Ett byggnadskreditiv är en tillfällig kredit som du kan utnyttja under byggtiden.

Vi hjälper dig att betala de fakturor som du får under byggtiden. När hela bygget är klart lägger vi om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.


Trygghet för dig som har dina lån hos oss

Mobil som visar ansökan om lån och låneskyddm på skärmen.

Kostnadsfritt Låneskydd

Vårt kostnadsfria Låneskydd med trygghetskapital löser helt eller delvis dina lån om du skulle avlida. Det ger en ökad ekonomisk trygghet för din familj.


Byta bostad - köpa eller sälja först?

Om du säljer din bostad innan du har köpt en ny vet du exakt hur mycket din nya bostad får kosta och hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Kan du av olika anledningar inte sälja först är det viktigt att du vet att du klarar dubbla boendekostnader och en eventuell prisnedgång av din nuvarande bostad.

Överbryggningslån

Du kan behöva ha dubbla boendekostnader under en kortare tid, om du till exempel får tillträde till din nya bostad innan du har lämnat din gamla. Då behöver du ett tillfälligt lån, som kallas överbryggningslån, under perioden du fortfarande äger två bostäder. 

Lånet har rörlig ränta och ska betalas tillbaka så snart du har sålt din gamla bostad.

Ta med dina bundna lån

Om du har ett bundet bolån kan du göra ett säkerhetsbyte. Ett säkerhetsbyte betyder att du flyttar med dina bundna lån till en ny bostad, med samma räntevillkor. Vi byter bara säkerheten för lånet, som då inte behöver lösas i förtid.

Om du löser lånet före räntebindningstidens slut, till exempel om du säljer din bostad, kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.


Palm på ö.

Funderar du på bostad utomlands?

Vi finns på plats

Vi finns i många länder och hjälper dig lokalt med viktiga kontakter när du ska köpa bostad.

Lån i utländsk valuta

Om du lånar till en bostad och har inkomst i, eller avser att återbetala lånet med, annan valuta än svenska kronor kan du utsättas för en valutakursrisk. Det innebär att om valutan försvagas, kan dina förutsättningar att betala ditt bolån minska.