1. Privat
  2. /
  3. Lån
  4. /
  5. Bolån
  6. /
  7. Amorteringskrav

Amorteringskrav

Så fungerar det nya amorteringskravet
Familj sitter och äter middag i trädgården.

Bra att veta om amorteringskravet

För lån mellan 50-70 procent ska du amortera en procent om året. För lån över 70 procent ska du amortera två procent om året. Utöver detta ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare en procent på det totala lånebeloppet. Detta gäller från och med 1 mars 2018.

Belåningsgrad

Belåningsgrad anger bolånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde.

a cottage

Vad gäller om jag lånar mer på min bostad?

Det skärpta amorteringskravet gäller för nya bolån.

Om du utökar ditt lån kan du välja att amortera enligt den så kallade alternativregeln, som innebär att det nya lånet ska amorteras av på tio år. Alternativregeln gäller bara för dig som har ett befintligt bolån innan 1 mars 2018.

Om dina totala bolån blir mindre än 4,5 gånger årsinkomsten före skatt påverkas du inte av det skärpta amorteringskravet.

Vad gäller om jag köper en ny bostad?
Om du har skrivit på ett bindande avtal för en ny bostad innan 1 mars 2018 gäller inte det skärpta amorteringskravet. Ett bindande avtal är köpekontrakt, överlåtelseavtal, förhandsavtal, upplåtelseavtal för en ny bostad eller ett avtal med en husleverantör för att uppföra en bostad på en obebyggd tomt. En bokning av en lägenhet betraktas dock inte som ett bindande avtal.

Vad gäller om jag vill flytta mina bolån till Handelsbanken?
Om du byter bank, utan att låna mer pengar, omfattas du inte av det skärpta amorteringskravet.

Kontakta ditt bankkontor
Om du har frågor kring amortering och bolån, vänligen kontakta ditt bankkontor.


Bokalkyl

I bokalkylen kan du räkna ut hur mycket du måste amortera. Du kan även räkna ut din månadskostnad och ansöka om ett lånelöfte.
an open window at a corner of a house with blue sky behind it

Trygghet med kostnadsfritt Låneskydd  

Vårt kostnadsfria Låneskydd med Trygghetskapital löser helt eller delvis dina lån om du skulle avlida. Det ger en ökad ekonomisk trygghet för din familj.

Låneskydd