cykel foodtruck owners  - Handelsbanken.se

Spara pengar jämställt

Jämställt sparande − en del i ett jämställt förhållande

Ökad ekonomisk självständighet för alla

Idag finns det ganska stora skillnader mellan hur män och kvinnor sparar. Män sparar mer, i snitt runt 1 100 kronor mer per månad än kvinnor. Och i slutändan får män ett större sparkapital. 

Går det att ändra på det här? Ett första steg mot en jämställd ekonomi kan vara att se över sparandet i familjen. 

Vilken sorts sparare är du?

Intresset för aktier växer. Idag är aktieägandet vanligare bland män än kvinnor. Att spara på aktiemarknaden kan vara förknippat med en högre risk men också med större möjligheter. Hur ser du på det här med att ta risker? 

Ta reda på lite mer om dig själv med hjälp av tre snabba frågor. 

Testa dig själv

Bli din egen expert

Det är alltid bra att skaffa sig kunskap och koll. Idag är intresset för både fonder och aktier stort. 

Här kan du lära mer.

Aktieskolan
Fondskolan


Mer rättvist i familjen − gör så här

Mamma och pappa leker med sin baby

Spara långsiktigt

Börja spara så tidigt som möjligt. Du och din partner kan dessutom starta ett särskilt sparande som kompenserar den i förhållandet som tjänar minst och har sparat minst. Skriv sparandet som enskild egendom så att det inte inräknas i en skilsmässa. 

kortförmåner - Handelsbanken.sekortförmåner  _handelsbanken.se

Vem äger vad?

Det kan lätt bli så att en i familjen står för löpande kostnader och den andre gör dyrare inköp. Se över läget och se till att ni båda står som ägare till kapitalvaror som ni köper gemensamt. Detta är extra viktigt om ni är sambos. 

Kvinna står i dörren och håller i sitt barn

Dela rättvist 

Ekonomisk jämlikhet är en viktig del i ett jämlikt förhållande. En väg kan vara att den som tjänar mer i relationen bidrar mer till hushållet så att båda parterna kan spara lika mycket. Ett jämställt sparande helt enkelt.


Rätt risk i ditt sparande

När du investerar i fonder, aktier eller andra värdepapper tar du en risk - och för den risken kan du förvänta dig att få avkastning. Vill man förenkla kan man se avkastning som en ersättning för den risk som tagits. Risken är att fonderna eller värdepappernas värde kan gå upp eller ned. Generellt kan man säga att ju högre risk, desto större chans till hög avkastning.

  1. Sparar du på lång sikt kan du oftast ta lite mer risk.
    När du sparar till pensionen eller har ett långsiktigt tidsperspektiv kan du oftast ta högre risk i ditt sparande än om du sparar till en buffert för oförutsedda händelser eller en renovering.

  2. Månadsspara – smart i både upp-och nedgång.
    Det som är bra med att spara regelbundet, exempelvis automatisk överföring vid lön, är att du köper fondandelar både när fonden går upp och när den går ner. Då sprider du risken i ditt sparande över tiden.

  3. Sprid sparandet så att du inte har alla ägg i samma korg.
    När man sparar är det bra att sprida sparandet på olika sätt. I ett fondsparande får du en portfölj med olika värdepapper. I aktiefonder kan det innebära spridning över olika marknader, branscher och regioner. 

  4. Samlad bild ger koll – var har du ditt sparande
    Under arbetslivet samlas pension ihop från olika håll. Logga gärna in på minpension.se och se var ditt pensionssparande finns. Att samla sitt sparande kan vara en god idé för att få en bättre överblick.
  5. Sätt mål för ditt sparande och matcha risknivån.
    Om du har tydliga mål för ditt sparande så är det lättare att välja rätt risknivå eller öka sparandet där det behöver fyllas på. Vi hjälper dig gärna. Välkommen att boka rådgivning.  

Boka tid för rådgivning

Jämställdhet i plånboken

Just blivit sambo och skaffat gemensam ekonomi? Eller är du i en relation sedan länge, men funderar över hur rättvist och jämställt det är med pengarna i just din familj? Kolla in våra enkla tips.
family walk in the forest - Handelsbanken.se

Läs också

 - Handelsbanken.se

Nyfiken på aktier? Lär dig grunderna i Aktieskolan. 

Till Aktieskolan