1. Privat
  2. /
  3. Digitala tjänster
  4. /
  5. Hjälp med BankID på kort

Hjälp med BankID på kort

Har du problem med ditt BankID? Här hittar du information, felsökning och tips.
Ikon websida

Vanliga frågor om BankID och inloggningsproblem

Med ett BankID kan du legitimera dig hos oss och andra myndigheter och företag. Du behöver logga in med BankID på kort hos oss för att kunna skaffa ett Mobilt BankID.

Hur loggar jag in med BankID på kort?

Du behöver ett inloggningskort, en kortläsare och en sladd till kortläsaren.

Det lagras ett BankID i ditt inloggningskort som fungerar när du använder sladden till din kortläsare. För att komma igång med kortläsaren med sladden behöver du installera två program på din dator. Ett BankID-program och en drivrutin för kortläsaren.

Jag får "BankID saknas 10022/10036"/ "Säkerhetsprogram saknas 10015" vid inloggning

1. Kontrollera att du har installerat den senaste versionen av BankID och vår drivrutin för kortläsaren.
    Installera BankID och drivrutin
  2. Prova att byta USB-port för sladden till kortläsaren, på din dator. Du ska se tre svarta rektanglar på kortläsarens skärm. När du sätter i ditt inloggningskort i kortläsaren ska du se en streckad linje på kortläsarens skärm.
  3. Får du fortfarande fel? Koppla ur din kortläsare, starta sedan om din dator. Koppla sedan in kortläsaren på nytt och prova igen.

Måste jag logga in med sladd för att skaffa ett Mobilt BankID?

Ja, för att beställa ett Mobilt BankID måste du logga in med sladd. När du har beställt ett Mobilt BankID kan du enkelt använda det hos oss, eller andra företag och myndigheter. Sladden du använder till kortläsaren är en standardsladd och heter mini-USB.

Du kan läsa mer om hur du loggar in med Mobilt BankID.

Kontrollera kortläsare och BankID

• Tre rektanglar ska synas på kortläsarens skärm när du sätter i sladden.
  • En streckad linje ska dyka upp i kortläsaren när du sätter i ditt inloggningskort.
  • Ditt namn ska synas i BankID-programmet när du öppnar det och har kortläsaren och inloggningskortet i kopplat.