Amortera eller spara

Så väljer du rätt utifrån dina behov
partner looking at apartment Handelsbaken.se

Minska på amorteringen för att spara istället?

Mats Nyman

Att amortera på bolån kan ses som en form av eget sparande och passar dig som inte vill ta några större risker. Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken, tipsar om hur du kan tänka om amortering och sparande.  

Investera, placera eller amortera - så kan du tänka


Vilket sparsätt väljer du?

Har du möjlighet att amortera mindre och placera pengarna istället vill vi tipsa om att pensionsspara eller spara till dina mål och drömmar i fonder. Även om risken är något högre så ökar även chansen till högre avkastning. 

Spara till pension

Ett eget pensionssparande gör stor skillnad. Vi har ett brett utbud av sparalternativ, där kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) är de mest populära alternativen.

Börja pensionsspara

Spara i fonder

Att månadsspara i fonder är ett enkelt sätt att spara till dina mål och drömmar. Sparsättet passar dig som inte har tid att följa din investering så ofta. 

Läs mer och kom igång

Få hjälp med att komma igång

kvinna man möte på kontor

Boka ett möte

Funderar du på hur du ska göra med amortering och sparande? Boka en rådgivning och träffa oss på ett bankkontor eller online. 


Kan jag sänka min amorteringskostnad?

Möjlighet till sänkt amortering

Fem år har gått sedan amorteringskravet började gälla. Från och med den 1 juni 2021 har du möjlighet att omvärdera din bostad för att se om du kan sänka din amorteringskostnad. 

Har värdet på din bostad ökat de senaste åren? I så fall är det möjligt att sänka din amorteringskostnad. Prata med ditt bankkontor om att göra en omvärdering av din bostad.

Anledningen till att det kan gå att sänka din amorteringskostnad är att en värdeökning gör din belåningsgrad lägre. Vilket i sin tur gör att du inte behöver amortera ett lika högt belopp. Det kan också vara så att du amorterat så mycket de senaste fem åren att du kan minska dina amorteringar. I så fall behövs ingen omvärdering av din bostad. 

Tröghetsregeln

Om du redan gjort en omvärdering av din bostad måste det gå fem år innan du kan få en ny omvärdering. Detta kallas för tröghetsregeln.

Enda undantaget är om du utför en omfattande om- eller tillbyggnad som medför en avsevärd förändring sett till bostadens värde.

Frågor och svar