ETF-marknaden fyller 20 år

I år är det 20 år sedan XACT OMXS30 började handlas på Nasdaq Stockholm
xact 20th anniversary sign on a building

Grattis ETF-marknaden 20 år!

Nu i november är det 20 år sedan den första börshandlade fonden – ETF:en – lanserades i Sverige. XACT var först med ETF:en XACT OMXS30 (UCITS ETF). Sedan dess har vi fortsatt att utveckla nya och relevanta fonder. Alltid med transparenta index och strategier som är enkla att förstå.

Hade allt varit som vanligt hade det ringts i klockan på Nasdaq på födelsedagen för att fira detta. Istället får vi ropa grattis och hurra på detta vis!

Vad är en ETF?

En ETF är en börshandlad fond vars fondandelar handlas i realtid på börsen, precis på samma sätt som aktier. ETF är en förkortning av "Exchange Traded Fund". På svenska används benämningarna ETF och "börshandlad fond" synonymt.

I en ETF får du samma riskspridning som du får i en vanlig traditionell fond. Den främsta skillnaden mellan en ETF och en vanlig traditionell fond är att ETF:en handlas över börsen. Det innebär att den prissätts och går att köpa och sälja i realtid, precis på samma sätt som en aktie.

Mer om börshandlade fonderÖppnas i nytt fönster
Vårt utbud av börshandlade fonderÖppnas i nytt fönster

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan.