Konferens om gröna obligationer och hållbarhet

Människor från en konferens

Fokus gröna obligationer och hållbarhet

Den 15 februari arrangerades Handelsbanken Capital Markets årliga konferens med fokus på gröna obligationer och hållbarhetsfrågor. Det var fjärde året i rad och den här gången hölls konferensen i samarbete med Nasdaq på Stockholmsbörsen. 

Konferensen inleddes med en gemensam klockringning vid börsöppningen där ett antal utfärdare av gröna eller hållbara obligationer noterade på Nasdaq Sustainable Bond Market fanns på plats.

Handelsbankens tidigare VD Anders Bouvin började med ett kort anförande om bland annat klimatförändringar, hållbarhet i Handelsbanken och nya möjligheter inom grön finansiering. På programmet fanns också ett brett urval av ämnen, exempelvis gav Sean Kidney CEO och grundare till organisationen Climate Bond Initiative ett inspirerade och oroande tal om klimatförändringen. Bland annat tog han upp risken för att vi redan nu har passerat gränsen för en temperaturförändring på minst två graders ökning.

Andra talare var Charlotte Sillén från Handelsbanken Fonder, Erika Wranegård från Öhman Fonder, Helena Lindahl SPP fonder och Ulf Erlandsson från Glacier Impact Fond som gav sin syn på den gröna obligationsmarknaden från ett investerarperspektiv. I en paneldiskussion avhandlade Filip Elland från Castellum och Rebecka Yrlid från Humlegården hur fastighetssektorn har påverkats av gröna obligationer, livscykelanalyser och om fusk kopplade till miljöcertifieringar av byggnader. Dagen avslutades med att Tobias Lindbergh och Fredrik von Platen från Handelsbanken talade om utvecklingen på marknaden för gröna obligationer under 2017 och om hållbar finansiering i allmänhet.