1. Företag
  2. /
  3. Finansiera
  4. /
  5. Hållbar finansiering
  6. /
  7. Grönt lån för hållbara transporter

Grönt lån för hållbara transporter

Östgötatrafiken tecknar grönt lån hos Handelsbanken för att finansiera Östgötapendeln.
Östgötatrafiken tåg

Foto: Niklas Ebermark

Ett miljövänligt sätt att resa på

Eldrivna tåg är ett av de mest miljövänliga sätt man kan resa på. De klimatpåverkande utsläppen är nära noll under förutsättning att elen kommer från förnyelsebara energikällor.
Petri Rask
- Grön finansiering är ett mycket viktigt område för oss på Handelsbanken och hållbara transporter är en viktig del i att nå klimatmålen. Tillsammans med Östgötatrafiken bidrar vi nu till detta på ett positivt sätt, säger Petri Rask, kontorschef på Handelsbanken i Linköping.
Sofia Malander på Östgötatrafiken
Foto: Satu Knape

Ett steg mot en mer klimatvänlig värld

Östgötatrafiken ansvarar för kollektivtrafiken i Östergötland. Lånet ska refinansiera två tredjedelar av åtta tåg som togs i trafik 2015 i regionen. Finansieringen sker i enlighet med Handelsbankens ramverk för gröna obligationer som fått högsta möjliga betyg ”Dark Green Shade” av det oberoende forskningsinstitutet Cicero, världsledande på utvärdering av gröna obligationer.   

Östergötlands kollektivtrafik var tidigt ute med att påbörja omställningen av sin fordonsflotta. Sedan 2016 bedrivs all allmän kollektivtrafik (bussar och spårvagnar i stadstrafiken och bussar på landsbygden) med fossilfria drivmedel och från juli 2019 gäller detsamma även i beställningstrafiken (färdtjänst, sjukresor, närtrafik och skärgårdstrafik). Drivmedel som används är biogas, hydrerad vegetabilisk olja (HVO) samt el. Elen kommer frånförnybara källor som vatten- och vindkraft. 

Varje resa med bilen som ersätts av en resa med kollektivtrafiken, med cykeln eller med en promenad, bidrar positivt till samhället, miljön och hälsan. Att vi nu går över till en grön finansiering av våra tåg är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger Sofia Malander, vd för Östgötatrafiken.

Mer information

Du kan läsa mer på Östgötatrafikens webbplats

ÖstgötatrafikenÖppnas i nytt fönster