Tips från företagsrådgivarna

Många företag står inför utmanande tider nu när konjunkturen förändras. Se konkreta tips från våra företagsrådgivare.

Hjälp i utmanande tider

Vi har träffat våra företagsrådgivare Thomas Livén, Norrtälje och Anna Eriksson, Jönköping som här svarar på några frågor.

Vilken är den vanligaste frågan du får från dina företagskunder just nu?

Thomas: De flesta företag ser över sina kostnader just nu. Och då handlar många frågor om ränta, på både inlåning och utlåning.

Anna: Det är väldigt blandat. Kunderna har respekt för den tid som råder, men många känner också tillförsikt i att det kommer att ordna sig, men att det troligen kommer att ta lite tid. En fråga vi ofta får är vad vi tror om ränteutvecklingen som många anser är en viktig faktor. Vi får även en del frågor och propåer om möjligheten till tillfälliga kontokrediter för att hjälpa till med bristande likviditet under en övergångsperiod om det skulle behövas.

Vilka tips ger du företagskunder?

Thomas: De bolag som har överlikviditet tipsar jag om Placeringskonto företag. Jag tipsar också företagskunderna om våra tjänster, till exempel Affärstjänster och Bankintegration, som kan bidra till att effektivisera kundens administration och betalningsflöden.

Anna: Ett generellt tips är att alltid ha örat nära rälsen och att följa utvecklingen noga. Att planera framåt och anpassa sin verksamhet och organisation i tid utefter de förutsättningar som man tror kommer att gälla. Vi är alla överens om att det troligen kommer att bli sämre innan det blir bättre och ju tidigare man då kan vara ute med justeringar och anpassningar, ju större chans att ta sig igenom en liten tuffare tid på ett bättre sätt. Likviditeten är A och O, både i bra men framförallt i lite sämre tider. Ett tips är därför att ha en bra struktur på hur man jobbar med likviditetsprognoser.

Hur kan banken hjälpa till?

Thomas: Vi strävar alltid efter att ligga så nära våra kunder som möjligt så att vi kan stötta dem bra även i sämre tider. Vi arbetar också proaktivt, bland annat med hjälp av den expertis som finns i banken i form av ekonomiska rapporter, webbinarier och liknande.

Anna: Vi vill vara ett bollplank nära våra kunder och ha en löpande dialog. Vid eventuella behov så vill vi gärna bli involverade i ett tidigt skede så att vi har bättre förutsättningar att hjälpa till och hitta bästa möjliga lösning. På grund av vårt decentraliserade arbetssätt och lokala närvaro så känner vi våra kunder och marknaden väl och har därför möjlighet att anpassa våra lösningar utefter varje enskild kunds behov.

Boka rådgivning

Kvinna i en kontorsmiljö - rådgivning

Vi hjälper dig att se över dina risker

Låt ditt företag växa – inte riskerna. Att driva företag innebär ett stort ansvar och det kan vara svårt att sätta sig in i de risker som kan uppstå. För att få rätt lösning på plats för företagets affärer är det viktigt att kartlägga riskerna. 

Boka rådgivning på ditt lokala bankkontor så kan våra kunniga rådgivare hjälpa dig och ditt företag. 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Handelsbanken.se

Köpa bostad – en bra investering?

Bostadspriserna har stigit rejält de senaste åren. Men är det en bra investering att äga sin egen bostad?

Günther Mårder, sparprofil.

Fyra sätt att rusta företaget

Sparprofilen Günther Mårder ger fyra tips på hur företag kan navigera i lågkonjunktur. 

- Handelsbanken.se

Hur påverkas ekonomin av en svag krona

Vad styr kronans värde och vilka effekter får en svag krona på ekonomin? Vår chefsekonom reder ut.