HandelsbankenHandelsbanken

Upplåtelseavtal för bostadsrätter

Upplåtelseavtalet är ett avtal som behövs vid nyproducerade bostadsrätter. Här reder vi ut vad det är och hur det fungerar.

Vad är ett upplåtelseavtal?

Ett upplåtelseavtal används vid försäljning av nyproducerade bostadsrätter eller bostadsrätter som ligger i nyligen ombildade fastigheter. 

Upplåtelseavtalet används endast den första gången en bostadsrätt säljs och gäller mellan bostadsrättsföreningen och den första köparen. Nästa gång bostaden säljs (och varje gång därefter) används istället ett överlåtelseavtal.

När tecknas upplåtelseavtalet?

Upplåtelseavtalet upprättas i de flesta fall ett par månader innan bostaden färdigställts (om det gäller nyproduktion) och köparen kan tillträda bostaden.

När du undertecknar upplåtelseavtalet är det oftast dags att betala handpenningen för bostaden, men det är föreningen som bestämmer de exakta villkoren för detta. Handpenningen ligger i de allra flesta fall på tio procent av bostadens pris. 

Om du gjort någon form av förskottsbetalning till byggbolaget eller bostadstadsräkningen kommer den att räknas som en del av handpenningen. 

När det är dags underteckna att upplåtelseavtalet är det viktigt att du har ett lånelöfte på plats. Med stor sannolikhet har du redan ett lånelöfte eftersom ett sådant ofta är ett krav redan när man skriver på ett förhandsavtal om att köpa bostaden. 

Ibland kan det dock dröja några månader innan det är möjligt att tillträda bostaden, särskilt i nyproduktion, och lånelöftet kan behöva förnyas. I normalfallet gäller ett lånelöfte maximalt i sex månader. 

Handelsbanken.se
Eventuell förskottsbetalning till byggbolag eller bostadstadsräkning kommer att räknas som en del av handpenningen.

Vilken information ska ett upplåtelseavtal innehålla?

För att upplåtelseavtalet ska vara giltigt måste det vara undertecknat av bostadsrättsföreningen och köparen. Det ska även innehålla grundläggande information som:

  • Parternas namn – Bostadsrättsföreningens och köpare/den nya medlemmens namn 
  • Uppgifter om bostaden – Lägenhetsnummer, boyta och annan Information om den aktuella lägenheten
  • Insatsbelopp – Det pris köparen betalar för bostaden
  • Medlemsavgift – Årsavgift till föreningen och antal medlemmar 
  • Upplåtelseavgift – Bostadsrättsföreningen kan ta ut en upplåtelseavgift. Om den gör måste avgiftens storlek stå med i upplåtelseavtalet

När får jag sälja bostaden vidare?

Att sälja en bostad i nyproduktion kan vara lite komplicerat eftersom den kanske inte är färdigställd eller ens existerar i fysisk form ännu. Det är dock möjligt att sälja bostaden till någon annan i samma stund som du och bostadsrättsföreningen har undertecknat ett upplåtelseavtal. 

Innan dess är det inte tillåtet att sälja bostaden eftersom det är just upplåtelseavtalet som reglerar vad som gäller inför en eventuell försäljning. Ett vanligt förekommande krav är att du själv genomför köpet av bostadsrätten och kvitterar ut nycklarna på tillträdesdagen. Därefter kan du slutföra affären med den nye köparen. 

Kan man ångra sig när upplåtelseavtalet är påskrivet?

Ett upplåtelseavtal som uppfyller alla formkrav och är undertecknat av både bostadsrättsföreningen och köparen är juridiskt bindande och det är därför inte möjligt att ångra sig i efterhand. 

Skulle du av någon anledning vilja dra dig ur affären ändå kan föreningen kräva dig på ersättning för de kostnader som uppstår vid en ny försäljning, exempelvis marknadsförings- och mäklarkostnader. 

Frågor och svar

Läs fler relaterade artiklar

 - Handelsbanken.se

Köpa bostadsrätt

 - Handelsbanken.se

Ska ni flytta ihop?

Bolån - Handelsbanken.se

Få koll på kontantinsats