Sälja bostad - så gör du steg för steg

Det är många saker att tänka på när du ska sälja din bostad. Här har vi listat 7 viktiga steg att ha koll på för att försäljningen ska gå så smidigt som möjligt.

Vad behöver du göra inför en försäljning?

En vanlig fundering är om man ska köpa först och sälja sedan, eller tvärtom. Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan utan det är väldigt individuellt. Det beror på vilka marginaler du har i din ekonomi, belåningsgraden på din nuvarande bostad och vilken prisklass du tänker dig för ditt nästa hem. 

7 steg - så säljer du din bostad 

1. Få koll på finanserna

Ett första steg när du ska sälja din bostad är att ta kontakt med din bank för att diskutera igenom olika alternativ och hitta en bra väg framåt. Gör en bokalkyl för att se vad det skulle kosta att exempelvis betala för två bostäder under en period. Se också till att ha ett lånelöfte från banken med förbehåll för att du har en bostad som ska säljas.

2. Välj en mäklare

Mäklaren ansvarar för att bostadsaffären sker lagligt, enligt god fastighetsmäklarsed och ska ta tillvara både dina och köparens intressen. Kontrollera även så att mäklaren är registrerad hos fastighetsmäklarnämnden och har de ansvarsförsäkringar som krävs. 

Det är klokt att träffa flera mäklare innan du bestämmer vem som ska få ta hand om just din bostadsförsäljning. En bra mäklare ska inge förtroende och ha god kännedom om den lokala marknaden. Förklara vilka villkor du har och vilket tillträdesdatum du tänkt dig. Meddela även mäklaren all fakta om bostaden som kan vara till nytta för köparen. Det kan handla om vilka lån och pantbrev som finns, hur stor yta bostaden har, tidigare renoveringar eller om det finns några servitutsavtal för fastigheten. 

Mäklaren gör sedan en värdering av bostaden och anger ett pris som verkar rimligt utifrån utbud, läge och skick.

3. Skriv ett förmedlingsavtal med mäklaren

Om allt känns bra skriver mäklaren och du ett förmedlingsavtal där ni kommer överens om arvode och hur lång tid avtalet ska gälla.

Mäklare som står i en lägenhet som ska säljas.
Välj en mäklare som inger förtroende och har god kännedom om den lokala marknaden.


4. Visning av bostaden

Under visningen visar mäklaren upp bostaden för potentiella köpare och svarar på frågor om området och om hur budgivning och försäljning förväntas gå till. 

Det finns olika typer av visningar och den vanligaste är så kallad öppen visning. Då annonserar mäklaren ut när visningen kommer äga rum och alla som är intresserade är välkomna. Det finns också möjlighet att få en bokad eller privat visning. Då får intresserade köpare anmäla sig i förväg och bostaden visas bara för en eller flera spekulanter. 

Efter visningen kontaktar mäklaren spekulanterna för att se vilka som är intresserade och vill lägga bud.

5. Vem har ansvar för att undersöka bostaden?

En köpare har alltid undersökningsplikt. Det innebär att det är köparen som ansvarar för att hitta eventuella fel och brister i bostaden innan ni skriver på köpekontraktet. Gäller det ett köp av fastighet görs oftast en överlåtelsebesiktning av en professionell besiktningsman som listar de fel som finns. Köparen kan kräva att felen ska åtgärdas innan kontraktet skrivs på. 

Vid köp av bostadsrätt undersöker köparen ofta själv bostaden.

6. Budgivning

Efter visningen kontaktar mäklaren de som varit på visningen och som är intresserade. Den som lägger högsta budet vinner budgivningen. Men det behöver inte alltid vara högsta bud som avgör, i slutändan är det säljaren som bestämmer vem som ska får köpa.

7. Skriva kontrakt

När köpare och säljare är överens om detaljerna kring pris, tillträdesdag och eventuella villkor för köpet så skriver parterna under ett kontrakt. Om det gäller försäljning av en fastighet är det ett köpekontrakt som skrivs under och om det gäller försäljning av bostadsrätt är det ett överlåtelseavtal. Kontraktet är juridiskt bindande.

Lycka till med din försäljning! 

Frågor och svar

Se hur mycket du kan låna

-  Handelsbaken.se

Med vår bolånekalkyl kan du räkna på hur mycket du kan låna till bostad och vad det kommer att kosta per månad.

Du kanske också vill läsa

Man med flyttkartong utanför lägenhetshus

Sälja eller köpa först? 

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Här får du tips på hur du kan tänka. 
Par vid gul vägg

Överlåtelseavtal vid försäljning

När behövs ett överlåtelseavtal och vad ska det innehålla? Läs vår guide. 
Par tittar på avtal

Vad händer vid ett tillträde? 

Så går ett tillträde till och så kan du förbereda dig inför dagen då du får nycklarna och kan flytta in i ditt nya hem.